CNC üvegmegmunkáló központok

Alakos és egyenes csiszolás. Szögcsiszolás. Fazettázás. Fúrás. Marás. Gravírozás. Minden művelet egyben a CNC üvegmegmunkáló központokkal

A CNC üvegmegmunkáló gépek legnépszerűbb tulajdonsága, hogy rengeteg műveletet képesek elvégezni, így több gép is kiváltható beszerzésük esetén. Kategóriájukon belül méreti, vezérlési és tengelyszámbeli különbségekkel találkozhatunk. Napjainkban a legnépszerűbben a közepes méretű, 3 tengelyes (X;Y;Z) gépek, de természetesen találkozhatunk ezektől eltérő modellekkel is. Használatukkal könnyedén és gyorsan végezhetjük el a csiszolás minden formáját, illetve fazettázhatunk fúrhatunk, és megannyi megmunkálást végezhetünk az üveg felületén.

Eladó CNC üvegmegmunkáló központok

11 különböző

Ország

60 elégedett

Ügyfél

231 kiépített

kapcsolat

Az üveg megmunkálása már annak megjelenésekor foglalkoztatta a mestereket. Kezdetben természetesen minden egyes munkafázis külön szerszámot, eszközt igényelt, minden munkafázisnak megvolt a maga nehézsége. Feljegyzések szerint már Kr.e. 300 körül a Rómaiak csiszolókoronggal munkálták meg az üveg élét, ki tudták fúrni az üveglapot, sőt ebben az időszakban már ismert volt a többrétegű üveg, az ablaküveg, és a mozaiküveg is. Később aztán, mikor korunk vívmányai egyre nagyobb és modernebb automata berendezésekkel törtek előre, természetesen az foglalkoztatta leginkább a fejlesztőket, hogyan is lehet ezeket, és még több műveletet egy gépen, több fázisban, de automata, és mindemellett mérnöki pontossággal végrehajtani. Ezen gondolatmenetnek, és rengeteg fejlesztésnek a hozománya lett végül az ún. CNC üvegmegmunkáló központ.

Az első ilyen megmunkáló gépek az 1980-as években jelentek meg az üvegipari géppiacon. Mai szemmel nézve kezdetleges vezérlésük még nem tette lehetővé a gyors munkavégzést ezeken a berendezéseken, sőt néhány gépnél kifejezetten nehézkes volt az egyes ciklusok paraméterezése, de az a tény, hogy a nyers üveget a gépbe helyezve néhány perc után már teljesen készre munkálva vehették ki (put in-put out), jelentősen ösztönözte a felhasználókat ezeknek a gépeknek a használatára.

Ez adta a lökést a tökéletesítésre. Az 1990-es években már megjelentek a háromtengelyes üvegmegmunkáló központok. A gépek X, Y és Z irányban voltak képesek mozogni. Ezekkel a gépekkel lehetőség volt több művelet elvégzésére is, egyetlen munkafolyamat alkalmával. Innentől kezdve lehetőség adódott az üveg fúrására, egyenes, illetve íves fazettázására és csiszolására.

A gépek automata szerszámcserével, hűtővíz berendezéssel, rajzolószoftverrel voltak felvértezve. Később megjelentek a négy, majd az öttengelyes gépek. Ez után már alapvetően a gépek struktúrája nem változott. A gyártók már csak a méretek variálásával, illetve a dizájn alakításával próbálták eladhatóbbá tenni a megmunkáló központjaikat.

Napjainkban a sorozatgyártást vállaló, nagyobb üvegipari cégek elmaradhatatlan berendezéseivé váltak. Elképzelhetetlen nélkülük a gyors, és precíz, megmunkált üveglapok határidőre való legyártása.

© Copyright - Energlass - Weboldal készítés és keresőoptimalizálás Gábor Webstúdió